Moskowskaja Piwowarennaja Kompanija, Mytiszczi, Rosja.
„Piwo jasne, warzone klasyczną czeską technologią z wybornego słodu. Bogaty smak doskonale komponuje się z delikatną nutą karmelu”.
Pasteryzowane, filtrowane.
Skład: woda źródlana, słód jęczmienny jasny, słód karmelowy, chmiel.
Zawartość alkoholu: 4,7%, ekstraktu: 11.0%.
Barwa złocista o ładnym odcieniu.
Piana biała, wpadająca w jasny krem, mizerna, ale gęsta. Opada w miarę powoli, tworząc mikro grzybek. Bardzo ładnie zaznacza każdy wypity łyk.
Nasycenie dość spore.
Zapach słodowy, dość słabo wyczuwalny, choć i chlebek się pojawia po lekkim ogrzaniu się piwa.
Smak kwaskowy z nutą metaliczną. Odrobina słodu, tyleż owoców (obstawiam jabłuszko), goryczka na granicy wyczuwalności. Finisz kwaskowy. Jak dla mnie to piwo jest mało piwne. Można sobie darować.
4 punkty.
Opinia: Sten
14/01/2014