Pivovara Medvedgrad, Zagrzeb, Chorwacja.
Witbier.
Skład: słód pszeniczny i jęczmienny, owies, chmiel, drożdże, woda, skórka gorzkiej pomarańczy, kolendra.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13% wag. Warka do: 01.12.2017.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana biała, cienka o drobnych pęcherzykach. Opadła bardzo szybko ze słyszalnym sykiem do cienkiego pierścienia, który pod koniec zaczął się rwać. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie bardzo duże.
Zapach pszenicy, drożdży, bananów i niewielkiej kolendry w tle.
W smaku cytrusowy kwasek, nutka bananowa i sporo kolendry. Wyraźny słód pszeniczny i trochę owsa, który nadaje piwu delikatnej oleistości. Po złapaniu temperatury pojawiają się drożdże z niewielkim posmaczkiem skórki od chleba. Goryczka niewielka z minimalnymi ziółkami. Piwo dobre, choć tak na dobrą sprawę niczym szczególnym się nie wyróżnia, choć i owszem nieźle orzeźwia.
7 punktów.
Opinia: Sten
06/08/2017