Maryensztadt - Witbier

Wyprodukowane w Browarze Maryensztadt, Zwoleń przez GME Restauracje Sp. z o.o. Sp. K. Kod kreskowy: 59034246159261).

Witbier - Maryensztadt klasycznie.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane. Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.

Alk. 4,9% obj. Ekst. 13 % wag. Najlepiej spożyć do 30-11-2021.

Skład: woda, słody jęczmienne, słody owsiane, płatki pszenne i owsiane, kolendra, skórki cytrusów, chmiel, drożdże.

Kolor. Jasno-słomkowy, choć na zdjęciu wyszedł bardziej złoty. Jednolicie mgliste. Na dnie nieco osadu.

Piana niewielka, biała, drobna. Znika do śladowego pierścienia. Nikłe ślady na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach. Trochę pszenicy i kwiatów.

Smak. Dość udane belgijskie pszeniczne, chociaż sporo tu owsa. Na wstępie owsiana słodkość przechodząca w kwasek i bardzo nieznaczna goryczka, pojawiająca się na chwilę tylko. Jest posmak kolendry i cytryny. Piwo lekkie, orzeźwiające. Dla fanów pszeniczniaków. Akurat takie było dzisiaj po podróży potrzebne.

Zdecydowane 7 punktów.

Opinia: Naj
04/07/2021

1)
GME Restauracje Sp. z o.o. Sp. K., ul. Nowy Świat 33/13, 00-029 Warszawa.
encyklopedia/piwa/maryensztadt_witbier.txt · ostatnio zmienione: 2021/07/04 12:35 (edycja zewnętrzna)