Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.
Witbier. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, pszenica, płatki owsiane, kolendra, skórki cytrusów, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu: 12,4% wag. Warka do 31.03.2017.
Barwa cytrynowa, mętna.
Piana biała, średnia o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do półcentymetrowego kożuszka. Grubymi plackami osiadła na ściance szklanki.
Nasycenie sporawe.
W zapachu delikatne przyprawy z wyczuwalną kolendrą, subtelny banan i nieco cytrusów. W tle delikatny słód.
W smaku cytrusowa goryczka przełamana niewielką słodyczą i bananami. Wyraźna kolendra i jakby nieco pieprzu. Słodu sporo z wyraźnym pieczywem. Na finiszu powrót goryczki. Zwyczajnie dobry ten witbier.
7 punktów.
Opinia: Sten
04/01/2017