Maryensztadt - Wawa Wita

Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.

Witbier. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, pszenica, płatki owsiane, kolendra, skórki cytrusów, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,4% obj., ekstraktu: 12,4% wag. Warka do 31.03.2017.

Barwa cytrynowa, mętna.

Piana biała, średnia o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do półcentymetrowego kożuszka. Grubymi plackami osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie sporawe.

W zapachu delikatne przyprawy z wyczuwalną kolendrą, subtelny banan i nieco cytrusów. W tle delikatny słód.

W smaku cytrusowa goryczka przełamana niewielką słodyczą i bananami. Wyraźna kolendra i jakby nieco pieprzu. Słodu sporo z wyraźnym pieczywem. Na finiszu powrót goryczki. Zwyczajnie dobry ten witbier.

7 punktów.

Opinia: Sten
04/01/2017

encyklopedia/piwa/maryensztadt_wawa_wita.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)