Uwarzone w Browarze Maryensztadt, Zwoleń przez GME Restauracje.
Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 9,4% obj., ekstraktu: 22% wag. Warka do: 20.09.2021.
Barwa czarna z nikłymi rubinowymi refleksami.
Piana jasnobrązowa, obfita i gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do cienkiej kołderki zwieńczonej mini grzybkiem. Firankowo osiadła na szkle.
Nasycenie niewielkie.
Zapach torfu z subtelnym asfaltem, trochę deserowej czekolady, palonka i taniny. W tle suszona śliwka.
Smak na początku nieco słodkawy z wyraźną śliwką. Gorzka czekolada przełamana torfem i palonką. Taniny powodują cierpkość na podniebieniu. Alkohol nieco gryzie w przełyku, acz w sumie jest całkiem przyjemny w odbiorze. Goryczka całkiem fajna z palonką i torfem. Ciekawe piwo, dla miłośników wędzonych torfem słodów.
Moim zdaniem na 8 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
08/11/2018
Wyprodukowane w Browarze Maryensztadt, Zwoleń przez GME Restauracje.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 9,4% obj., ekstraktu: 22% wag. Warka do: 20.09.2021.
Barwa idealnie czarna.
Piana jasnego brązu, średnia i stosunkowo gęsta o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do nierównej warstewki. Drobniutką koronką zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie z tych nieco większych. Czuć lekkie szczypanie na języku.
Zapach torfowy z nutkami asfaltu i palonych kabli. Delikatna palonka, czekolada i nieco suszonych owoców.
Smak w pierwszej chwili słodki, likierowy z wyczuwalną wiśnią w czekoladzie. Następnie torf z odczuciami zbieżnymi do tych co w aromacie. Niewielki kawowy kwasek i mocno rozgrzewający trzewia alkohol. Wyraźne taniny i całkiem przyjemna w odbiorze goryczka, dość długo utrzymująca się na podniebieniu. Wspaniałe piwo dla miłośników torfowych akcentów. Innym odradzam.
8,5 punktu.
Opinia: Sten
24/02/2019