Maryensztadt - Polish Hop(e)

Wyprodukowano w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu przez GME Restauracje, Warszawa.

Polish Pale Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 13% wag.

Barwa miedziana, mętna.

Piana kremowo - żółta, średnio - obfita i w miarę gęsta. Centymetrowy kożuszek pozostał długo po spożyciu. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach chmielowy z wyczuwalnymi nutami owocowo - kwiatowymi. Po złapaniu temperatury wyczuwalny jest też słód ze śladowym pieczywem.

W smaku dominuje chmielowa goryczka. Na chwilę odpuszcza i do głosu dochodzą owoce z subtelnym kwaskiem oraz kwiaty z symboliczną słodyczą Słód przebija się wielce nieśmiało. Na finiszu powrót dużej dawki goryczki z trawiasto - ziołowym posmaczkiem. Przyjemne w spożyciu piwo, warte spróbowania, choć dla niektórych może być zwyczajnie za gorzkie.

Subiektywne 8 punktów.

Opinia: Sten
27/01/2016

encyklopedia/piwa/maryensztadt_polish_hop_e.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)