Maryensztadt - Lost Choco

Browar Maryensztadt, Zwoleń.

Brown Porter with Choco & Coconut. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody jęczmienne, płatki kokosowe, ziarno kakaowca, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 15% wag. Warka do : 25.01.2019.

Barwa ciemnobrunatna, mętnawa.

Piana jasnobeżowa, umiarkowanie średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do cieniutkiej warstewki. Drobniutką, acz zarazem obfitą firanką osiadła na szkle.

Nasycenie dość spore. Czuć szczypanie w język. Moim zdaniem mogłoby być mniejsze.

Zapach palonego słodu, skórki razowego chleba i ciemnych słodów. Po chwili pojawia się trochę kakao. Kokos bardzo słabo zaznaczony. Pojawia się go nieco więcej pod koniec degustacji.

Smak na początku delikatnie kwaskowy. Następnie całkiem spora dawka palonki i razowego pieczywa. Trochę karmelu i gorzkiej czekolady. Kokos wyczuwa się na końcu języka wraz z minimalnym słodkim posmaczkiem. Goryczka niczego sobie, wyraźnie palona z gorzką czekoladą. Bardzo dobry ten porter. obawiałem się, że będzie zdominowany przez kokosa, a tego okazało się niewiele.

7,5 punktu.

Opinia: Sten
11/04/2018

encyklopedia/piwa/maryensztadt_lost_choco.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)