Wyprodukowano w przez Browar Mały Kurek w Hotel & Browar Słociak, Sławice k/ Opola.
American Rye IPA. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane. Skład: woda, słód Pale Ale, żytni, żytni karmelowy, żytni czekoladowy, wiedeński, drożdże S-04, chmiel Topaz, amarillo, Centennial, Citra, Cascade.
Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 14 Blg, IBU-43.
Barwa miedziana, mętna.
Piana ciemnokremowa wpadająca w beżową. Obfita, zbita i gęsta. Bardzo trwała. Do końca utrzymał się spory grzybek. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie nieprzesadnie średnie.
Zapach typowy dla „Ameryki”. Żywica, cytrusy. Są też drożdże i delikatna skórka razowego chleba.
W smaku początek typowo żytni. Wyraźny razowiec i drożdże. Jest też nieco karmelu. Subtelny posmaczek cytrusów pojawia się pod koniec. Na finiszu niczego sobie goryczka z żywicą i nutką trawiastą, długo pieszcząca kubki smakowe. Mimo nadmiernej nieco wytrawności niczego sobie piwo, które spożyłem z niekłamanym zadowoleniem.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
02/06/2015