Maisel - Maisel’s Weisse Original

z Brauerei Gebr. Maisel KG, Bayreuth – Niemcy;

co ciekawe – Browar specjalizuje się w produkcji właśnie pszeniczniaków, stanowiących główny filar oferty.

Skład: woda, słody pszeniczny i jęczmienny, drożdże, chmiel – z etykiety możemy dowiedzieć się, że oprócz goździków, wyczuwalna jest również gałka muszkatołowa; alk. 5,2% obj.; nasycenie niskie.

Cóż… Kolejny mocny pszeniczniak z Reichu. I przyznać trzeba nieco zaskakujący swym dualistycznym charakterem – mam na myśli zapach oraz smak. Ale o tym za chwilę.

Barwa bursztynowa, mętna, piana ładna, dość trwała, jednak bez szału. Aromat to klasyka pszeniczniaka z wybijającymi się, owocowo-słodowymi nutami. W tle pozostają przyprawy.

Natomiast w smaku jest zupełnie na odwrót. Główne skrzypce grają właśnie nuty korzenne z mocnymi akcentami goryczki i goździków (pod tym względem Maisel przypomina Sulimarowego Corneliusa, który jest dość intensywnie „nagoździkowany”). Słód jest zaś stonowany.

Powiem szczerze, że preferuję jednak nieco inaczej rozłożone akcenty, ale i tak nie zmienia to faktu, że piwko jest po prostu solidne.

9 pkt się należy.

Opinia: Wojciechus
20/05/2011

encyklopedia/piwa/maisel_maisel_s_weisse_original.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/01 17:09 (edycja zewnętrzna)