Browary Regionalne Jakubiak, Browar Lwówek.
Piwo pasteryzowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, karmelowy, palony; chmiel.
Zawartość alkoholu: 8,5% obj., ekstraktu: 18,1% wag. Warka do: 09.04.2017.
Barwa w zasadzie czarna z niewielkimi rubinowymi przebłyskami przy dnie szklanki.
Piana beżowa, cieniutka. Zredukowała się nad wyraz szybko do porwanej opaski. Koronkowo oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie zdecydowanie za duże.
Zapach śliwek w alkoholu, odrobina palonki i zbożowej kawy.
Smak zdominowany przez owocowo - kawowy kwasek. Wyczuwalna śliwka i wiśnia. Nieco karmelu oraz śladowa palonka. Goryczka niewielka. Zważywszy na skład i parametry, myślałem, że jest to nowa wersja lwóweckiego portera, ale jest to zupełnie inne piwo i zdecydowanie gorsze, choć w sumie złe nie jest, ale jakieś takie mało porterowe. Jak jeszcze aromat można by pod styl podciągnąć, tak w smaku przypomina mi bardziej dubeltowego koziołka. No i jest zdecydowanie za kwaśne.
Nie więcej, jak 6 punktów.
Opinia: Sten
03/02/2017