Browary Regionalne Jakubiak, Browar Lwówek.
Skład: woda; słód pszeniczny; słody jęczmienne: pilzneński, Pale Ale, karmelowy; chmiele: EKG, Citra, Centennial; drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 13,5% wag. Warka do: 13.12.2017.
Barwa bursztynowo - miedziana, mętna.
Piana ciemnokremowa, średnia z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do półcentymetrowej i trwałej warstewki. Spływającą koronką oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach słodowy, bez mała brzeczkowy z wyraźnymi drożdżami i gotowanymi warzywami. Małe co nieco karmelu i owoców cytrusowych.
W smaku również sporo słodu, odrobina pieczywa i gotowane warzywka oraz odsłodowa słodycz. Delikatny karmel i niewielki cytrusowy kwasek. Goryczka dość intensywna, lekko zalegająca, ale w sumie fajna. Zarówno w aromacie, jak i w smaku nut charakterystycznych dla piw pszenicznych nie odnotowałem. Nad wyraz przeciętne piwo.
5 punktów.
Opinia: Sten
30/08/2017