Lindemans - Gueuze

Brasserie Lindemans, Belgia

Nigdy specjalnie nie rajcowały mnie wyroby belgijskich piwowarów i licho jakieś podkusiło mnie na wejście w posiadanie „Gueuze”1), a już dziwne spojrzenie sprzedawczyni powinno mnie zastanowić.

Flaszka o pojemności ćwierć litra - to niewątpliwy i niezaprzeczalny plus. Skład klasyczny: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu 4%.

Na etykiecie jest informacja, że jest to piwo o fermentacji spontanicznej.

Po pozbyciu się kapsla po pokoju rozpostarł się „aromat”, trudny do pozbycia i przypominający nieodparcie świeżego pawia. W smaku dokładnie te same odczucia. Nawet Mańka jak wpełzła do pokoju, szybko uciekła zamykając drzwi za sobą z drugiej strony.

Pewnie się narażę miłośnikom piw z Belgii, ale punktu dać nie mogę. W moim przekonaniu „0” to byłaby zbyt wielka pochwała.

-1 punkt.

Opinia: Sten
25/01/2010

1)
Rodzaj piwa belgijskiego, które powstaje przez zmieszanie kilku roczników lambica, a następnie ponownie fermentuje w butelkach typu szampańskiego. Stary lambik dostarcza aromat i smak, natomiast młody - cukier pozwalający na kontynuowanie fermentacji. Takie mieszanie pozwala również na uśrednienie smaku, który może się znacznie różnić pomiędzy poszczególnymi markami.
encyklopedia/piwa/lindemans_gueuze.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:58 (edycja zewnętrzna)