Langier Beer - Ziom z Bielan na Wakacjach

Na wlepce napisano: uwarzono dla Michał Langier Production, Warszawa i to też wskazuje kod: 5906395560141 1). Natomiast pod wlepką można przeczytać, że piwo było uwarzone w Browarze BeerLab, Łoziska … Tak mi się zdaje, że po wydrukowaniu etykiet zmienił się producent …

Pszenica z miętą i limonką.

Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, płatki owsiane, płatki pszeniczne. Chmiele: Citra, Mosaic, Sorachi Ace, Cascade. Sok z limonki i mięta. Drożdże Fermentis S-33.

Zawartość alkoholu: 3,9% obj., ekstraktu: 11% wag. Warka do: 31.12.2017.

Barwa ciemnosłomkowa, wpadająca w cytrynową, zamglona.

Piana biała, cieniutka o średnich pęcherzykach. W połowie szklanki zniknęła. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie dość spore. Czuć szczypanie w język.

Zapach owocowy. Dominują cytrusy, a i odrobinę ananasa też się wyczuwa. Zdaje się, że i odrobina mięty się zaznacza. Jest też jakiś dziwny, trudny do zidentyfikowania, a zarazem mało przyjemny, aromacik.

Smak wodnisty. Przywodzi mi na myśl napój cytrynowo - miętowy z dolnej półki. Małe co nieco słodu i z lekka chemiczna goryczka. Na podniebieniu pozostaje kwasek cytrynowy, kojarzący się z rozgryzioną witaminą C. Nie warto sięgać po to piwo, no chyba, żeby się ochłodzić bez stresu, że nadmiar promili pozostanie w organizmie.

3 punkty.

Opinia: Sten
08/11/2017

1)
Michał Langier Production, ul. Zwierzyniecka 8b 00-719 Warszawa
encyklopedia/piwa/langier_beer_ziom_z_bielan_na_wakacjach.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/25 13:57 (edycja zewnętrzna)