Browar Łańcut.
Witbier. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: słód pilzneński, płatki pszenne, płatki owsiane, chmiel, skórki pomarańczy i cytryny, curacao, kolendra, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,3% wag., IBU-15.
Barwa słomkowo - cytrynowa, mętna.
Piana biała, cienka. Zredukowała się stosunkowo szybko do porwanego kożuszka. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach z wyraźną kolendrą. Do tego sporo cytrusów o subtelna nutka bananowa.
Smak cytrusowy i całkiem wyrazisty. Sporo kolendry i rónie sporo nutek jakby pieprzowych. Słód średnio - wyrazisty i fajnie łagodzony płatkami. Goryczka zgodna z deklarowaną wartością, czyli niewielka i przełamana kwaskiem. Piwo lekkie w odbiorze i pijalne. Wa sam raz na lato, choć szału nie ma.
Jest dobre, zatem 7 punktów.
Opinia: Sten
13/09/2016