Krajcar Żywiecki Browar Rzemieślniczy.
Piwo naturalne, niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski, caraaroma, caramber; chmiele: Marynka. Lubelski; drożdże Weyeast 2124.
Zawartość alkoholu: 4,2%.
Barwa starego złota, wpadająca w pomarańcz, mętna.
Piana jasnokremowa. Nad wyraz obfita. Opada ze sporym sykiem, tworząc nieregularny grzybek.
Nasycenie spore.
Zapach jakiś taki dziwny, chemiczny.
Smak lekko kwaśny z mocną chemiczną podbudową. Jakby ktoś dodał rozpuszczalnik. Goryczka i owszem niezła, ale krótkotrwała. Odrobina słodu i to wszystko. Po wypiciu czułem się jakbym wyszedł z fabryki farb i lakierów. Póki co najgorsze piwo z tego browaru. Nie polecam.
Byłoby 0 punktów, ale dam punkcik za pianę, czyli 1 i nie więcej.
Opinia: Sten
17/08/2013
Kolejne już testowane piwo.
Parametry bez zmian. Barwa również. Tak też jest i z pianą, choć wygląda na bardziej gęstą i trwałą.
Nasycenie spore.
Zapach skwaśniałego słodu z nutami aptecznymi.
Smak także podobny do tego z poprzedniego testu, choć wydaje mi się, że kwasku jest zdecydowanie więcej.
Ocenę podtrzymam.
Opinia: Sten
19/07/2015