Krajcar - Zdrój

Krajcar Żywiecki Browar Rzemieślniczy.

Piwo naturalne, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski, caraaroma, caramber; chmiele: Marynka. Lubelski; drożdże Weyeast 2124.

Zawartość alkoholu: 4,2%.

Barwa starego złota, wpadająca w pomarańcz, mętna.

Piana jasnokremowa. Nad wyraz obfita. Opada ze sporym sykiem, tworząc nieregularny grzybek.

Nasycenie spore.

Zapach jakiś taki dziwny, chemiczny.

Smak lekko kwaśny z mocną chemiczną podbudową. Jakby ktoś dodał rozpuszczalnik. Goryczka i owszem niezła, ale krótkotrwała. Odrobina słodu i to wszystko. Po wypiciu czułem się jakbym wyszedł z fabryki farb i lakierów. Póki co najgorsze piwo z tego browaru. Nie polecam.

Byłoby 0 punktów, ale dam punkcik za pianę, czyli 1 i nie więcej.

Opinia: Sten
17/08/2013



Kolejne już testowane piwo.

Parametry bez zmian. Barwa również. Tak też jest i z pianą, choć wygląda na bardziej gęstą i trwałą.

Nasycenie spore.

Zapach skwaśniałego słodu z nutami aptecznymi.

Smak także podobny do tego z poprzedniego testu, choć wydaje mi się, że kwasku jest zdecydowanie więcej.

Ocenę podtrzymam.

Opinia: Sten
19/07/2015

encyklopedia/piwa/krajcar_zdroj.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)