Krajcar - Piwo Pszeniczne

Krajcar Żywiecki Browar Rzemieślniczy.

Piwo naturalne,
niepasteryzowane, niefiltrowane.

Zawiera słody jęczmienne i słody pszeniczne.

Zawartość alkoholu: 5,0%.

Barwa bursztynowo miedziana, mętna.

Piana kremowa z tych ciemniejszych. Obfita po nalaniu. Opada stosunkowo wolno, ładnie oblepiając szkło.

Nasycenie duże. Bąbelki czuć na języku.

Zapach bananowy, sporo cytrusów, w tle nieco goździków.

Smak również klasyczny dla gatunku. Jest zarówno banan, jak i goździki. Do tego sporo nutek cytrusowych, głównie cytrynowych połączonych z wielce subtelną słodyczą. Po chwili pojawia się przyjemna goryczka, która stanowi niczego sobie zakończenie.

Wielce poprawny pszeniczniak, wart spróbowania.

9 punktów.

Opinia: Sten
08/02/2013



Piwo już testowane, choć znacznie się różni.

Nowa etykieta oraz rozbudowano skład: woda, słody: pilzneński, pszeniczny, chmiel Spalt, drożdże WB-06. Alkoholu mniej tym razem, bo 4.2% obj.

Barwa cytrynowa, mętna.

Piana biała, przeogromna. Zajęła bez małą całą szklankę. Redukuje się ospale wielce.

Nasycenie niewielkie. Odnoszę wrażenie, że cały gaz poszedł w pianę.

Zapach bananowy i w sumie nic więcej się nie czuje.

Smak bananowy z lekkim cytrusowym kwaskiem. W sumie taki jakby trochę mdły. Powiem szczerze, że nie zachwyciło mnie to piwo tym razem.

Słabe 6 punktów.

Opinia: Sten
19/07/2015

encyklopedia/piwa/krajcar_piwo_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)