Krajcar Żywiecki Browar Rzemieślniczy.
Piwo naturalne,
niepasteryzowane, niefiltrowane.
Zawiera słody jęczmienne i słody pszeniczne.
Zawartość alkoholu: 5,0%.
Barwa bursztynowo miedziana, mętna.
Piana kremowa z tych ciemniejszych. Obfita po nalaniu. Opada stosunkowo wolno, ładnie oblepiając szkło.
Nasycenie duże. Bąbelki czuć na języku.
Zapach bananowy, sporo cytrusów, w tle nieco goździków.
Smak również klasyczny dla gatunku. Jest zarówno banan, jak i goździki. Do tego sporo nutek cytrusowych, głównie cytrynowych połączonych z wielce subtelną słodyczą. Po chwili pojawia się przyjemna goryczka, która stanowi niczego sobie zakończenie.
Wielce poprawny pszeniczniak, wart spróbowania.
9 punktów.
Opinia: Sten
08/02/2013
Piwo już testowane, choć znacznie się różni.
Nowa etykieta oraz rozbudowano skład: woda, słody: pilzneński, pszeniczny, chmiel Spalt, drożdże WB-06. Alkoholu mniej tym razem, bo 4.2% obj.
Barwa cytrynowa, mętna.
Piana biała, przeogromna. Zajęła bez małą całą szklankę. Redukuje się ospale wielce.
Nasycenie niewielkie. Odnoszę wrażenie, że cały gaz poszedł w pianę.
Zapach bananowy i w sumie nic więcej się nie czuje.
Smak bananowy z lekkim cytrusowym kwaskiem. W sumie taki jakby trochę mdły. Powiem szczerze, że nie zachwyciło mnie to piwo tym razem.
Słabe 6 punktów.
Opinia: Sten
19/07/2015