Kowal - Ciemny Dym

Minibrowar Kowal, Koszalin.

Piwo ciemne, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny jasny, słody karmelowe, chmiele, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,8% obj. Warka do: 17.06.2018.

Barwa rubinowo - brunatna, klarowna.

Piana beżowa, cienka o średnich i grubych pęcherzykach. Opadła do porwanego kożuszka, następnie do opaski. Ażurową firanką oblepiła ściankę szklanki.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach palony ze sporym karmelem i ciemnymi słodami. W tle delikatne suszone owoce.

Smak intensywnie słodki z dużą dawką karmelu i jakby miodu. Sporo palonki, słodu i razowego chleba. Trochę suszonych owoców ze wskazaniem a śliwkę. Goryczka minimalna, wręcz śladowa. Na podniebieniu pozostaje słodycz. Piwo przypomina nie nieco Karmi. Pewnie miłośnikom tego napoju będzie bardzo smakowało.

Jak dla mnie tylko 5 punktów.

Opinia: Sten
15/09/2017



Skład, parametry i szata graficzna bez zmian. Warka do: 28.09.2018.

Piany znacznie więcej. dominują drobne pęcherzyki. Zredukowała się do cieniutkiej kołderki i pokaźnie oblepiła ścinkę szklanki. (Być może spowodowane było to tym, że piłem z innego szkła).

W zapachu dodatkowo pojawia się razowe pieczywo. Doznania smakowe identyczne.

Ocenę podniosę o subiektywne pół punktu za lepszą i trwalszą pianę.

Opinia: Sten
25/04/2018

encyklopedia/piwa/kowal_ciemny_dym.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)