Kormoran - Wiśnia w piwie

Browar Kormoran.

Regionalny specjał z Warmii.

„Docenione przez Europejczyków. Nagrodzone srebrnym medalem na European Beer Star w Norymberdze.”

Piwo o smaku wiśniowym, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, naturalny sok wiśniowy, cukier, chmiel, aromat naturalny.

Zawartość alkoholu: 5,2%.

Piwo, a w zasadzie (w moich kryteriach) nie piwo, choć piwo.

Barwa rubinowa. Piana taka sobie, niknie, ale małe co nieco pozostaje na obrzeżach kufla. Nasycenie średnie.

Zapach pestek wiśniowych, połączonych ze słodem, w sumie nawet ciekawy.

W smaku dominuje sok wiśniowy, dalej przebija się kwasek i odrobinka goryczki. Jak dla mnie nieco za słodkie. W moim przekonaniu całkiem niezłe piwo dla lubiących kombinacje z dolewaniem soku, w tym przypadku robi to producent i w sumie całkiem nieźle mu to wyszło.

Mocne 7 punktów.

Opinia: Sten
30/10/2010



Piwo z naturalnym sokiem. O smaku wiśniowym. Pasteryzowane.

Alkohol: 4,7% obj. Ekstrakt: 14,5% wag.

Składniki: woda, słód jęczmienny, naturalny sok wiśniowy (4,3%), cukier, chmiel, aromat naturalny.

Inna butelka (z odlewem kormoranów) i etykieta.

Piana w kolorze jasnego beżu. Zdobi szkło.

Nasycenie nie wysokie.

Klarowne w kolorze herbaciano - rubinowym.

Zapach: chmiel, cytrusy, minimalny słód.

Smak słodowy przechodzący w goryczkę. Wyczuwalny chmiel oraz delikatnie wiśnia.
Posmak chlebowy.
Nawet treściwe.

8 punktów.

Opinia: Helena
11/09/2016

encyklopedia/piwa/kormoran_wisnia_w_piwie.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)