Browar Kormoran.
Regionalny specjał z Warmii.
„Docenione przez Europejczyków. Nagrodzone srebrnym medalem na European Beer Star w Norymberdze.”
Piwo o smaku wiśniowym, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, naturalny sok wiśniowy, cukier, chmiel, aromat naturalny.
Zawartość alkoholu: 5,2%.
Piwo, a w zasadzie (w moich kryteriach) nie piwo, choć piwo.
Barwa rubinowa. Piana taka sobie, niknie, ale małe co nieco pozostaje na obrzeżach kufla. Nasycenie średnie.
Zapach pestek wiśniowych, połączonych ze słodem, w sumie nawet ciekawy.
W smaku dominuje sok wiśniowy, dalej przebija się kwasek i odrobinka goryczki. Jak dla mnie nieco za słodkie. W moim przekonaniu całkiem niezłe piwo dla lubiących kombinacje z dolewaniem soku, w tym przypadku robi to producent i w sumie całkiem nieźle mu to wyszło.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
30/10/2010
Piwo z naturalnym sokiem. O smaku wiśniowym. Pasteryzowane.
Alkohol: 4,7% obj. Ekstrakt: 14,5% wag.
Składniki: woda, słód jęczmienny, naturalny sok wiśniowy (4,3%), cukier, chmiel, aromat naturalny.
Inna butelka (z odlewem kormoranów) i etykieta.
Piana w kolorze jasnego beżu. Zdobi szkło.
Nasycenie nie wysokie.
Klarowne w kolorze herbaciano - rubinowym.
Zapach: chmiel, cytrusy, minimalny słód.
Smak słodowy przechodzący w goryczkę. Wyczuwalny chmiel oraz delikatnie wiśnia.
Posmak chlebowy.
Nawet treściwe.
8 punktów.
Opinia: Helena
11/09/2016