Browar Kormoran, Olsztyn.
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne ( ciemne, jasne, wędzone), słód pszeniczny, słód owsiany, miód, chmiel, lawenda, drożdże.
Zawartość alkoholu: 3,5% obj., ekstraktu: 11% wag.
Barwa bursztynowa wpadająca w miedzianą, mętna.
Piana kremowa, cienka. Dość szybko zredukowała się do porwanego kożuszka. Minimalnie oblepiła szkło.
Nasycenie nieco większe niż średnie.
Zapach lawendy, wędzonki oraz śladowych zbóż.
Smak podobny do aromatu. Lawenda i wędzonka. sporo słodu i miodowe muśnięcie. Goryczka w miarę intensywna z delikatną domieszką kwasku. Dają też o sobie znać ziółka, jakby z dodatkiem pieprzu, który to czuć na podniebieniu. Wyjątkowo smaczne piwo i mimo parametrów smakuje rewelacyjnie. Polecam.
9 punktów.
Opinia: Sten
07/06/2015
Już było, ale jest w nowej wersji. Zn-11.ORo/2017/01. Daję pełny opis, bo skład i odczucia trochę inne.
„Rosanke to pruskie piwo historyczne. Warzono je na własne potrzeby, by zaspokoić pragnienie w czasie żniw…. Rosanke miało dać się uwarzyć z tego, co było dostępne tuż przed zbiorami i orzeźwiać w ciepłe dni….Trzecia próba interpretacji Rosanke… Autorem receptury jest Mariusz Sekulski- Warmiak z Praslit k/Dobrego Miasta - znany szerzej jako Warmiński Chłop Bosy…”
Browar Kormoran. Kod kreskowy: 59025281525421).
Najlepiej spożyć przed 12.07.2017. Nr partii A12.
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słody: jasny, karmelowy, owsiany, samopsza, otręby orkiszowe, pączki sosny, jałowiec, chaber, kurdybanek, chmiel lubuski. Drożdże.
Zawartość alkoholu: 3,9% obj.
Barwa: bursztynowa wpadająca w miedzianą, mętne.
Piana jasno kremowa, drobna. Dość szybko znika. Nie oblepiła szkła.
Nasycenie poniżej średniego.
Zapach: Zioła, zboża i trochę słodu.
Smak: Lekki kwasek z bardzo niewielką goryczką, znikającą po wypiciu. Wiele ziół. Oczekiwałem na ślad sosny, ale zjawia się nieznacznie, dopiero po wypiciu. Sosna z ziołami, a szczególnie jałowcem jest trochę dziwna. Razem z ziołami lekka słodycz. Piwo smaczne ale bardzo delikatne i specyficzne. Może istotnie w czasie żniw orzeźwia. Ale teraz mamy zimną wiosnę, niestety…
8 punktów.
Opinia: Naj
29/04/2017