Kormoran - Porter Warmiński

Browar Kormoran.

Wyprodukowano ze słodów jęczmiennych: pilzneńskiego, karmelowego, palonego.

Zawartość alkoholu: 9,0%, ekstraktu: 21,0%

Barwa praktycznie czarna, nawet pod światło nie sposób niczego dojrzeć.

Piana ciemno beżowa, początkowo bardzo obfita, opada do kilkumilimetrowej warstwy. Część piany ładnie osiada na ściance kufla.

Nasycenie średnie.

Zapach bardzo intensywny. Dominuje palony słód, nuty suszonych owoców i kawy.

Smak nad wyraz wyrazisty. Palony słód i kawa, odrobina karmelowej słodyczy i owoce tworzą naprawdę wielce przyjemny bukiet.

Kolejny świetny polski porter. Polecam.

10 punktów.

Opinia: Sten
26/04/2011



Nowa flaszka i szata graficzna.

Kod kreskowy: 59025284122191).

Piwo ciemne, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne (jasny, karmelowy, palony), ekstrakt słodowy, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 9,0% obj., ekstraktu: 21% wag. Warka do: 26.05.2020.

Barwa czarna z rubinowymi przebłyskami.

Piana ciemnobeżowa, średnia o drobniutkich pęcherzykach. Zredukowała się do pierścienia. Firankowo osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach gorzkiej czekolady, kawy i palonki. W tle suszone owoce i ciemne słody.

Smak na początku lekko słodki, owocowy z wyraźnymi rodzynkami. Palony słód i taki też karmel. Trochę kawy i całkiem fajna goryczka na finiszu. Wspaniałe piwo, warte spróbowania.

8 punktów.

Opinia: Sten
22/12/2019

1)
Browar KORMORAN Sp. z o.o., al. Gen. Sikorskiego 2, 10-057 Olsztyn.
encyklopedia/piwa/kormoran_porter_warminski.txt · ostatnio zmienione: 2019/12/23 22:48 (edycja zewnętrzna)