Browar Kormoran, Olsztyn.
Piwo dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka nr 1 do: 21.09.2017.
Barwa złocista, mętnawa.
Piana biała, średnia o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do cieniutkiej i trwałej mgiełki. Porwaną koronką osiadła na szklance.
Nasycenie spore. Czuć szczypanie w język.
Zapach lekko słodowy z niewielkim pieczywem, delikatne cytrusy i subtelne bardzo ziółka.
W smaku trochę słodu, małe co nieco cytrusowego kwasku i całkiem intensywna, ziołowa goryczka, nieco, acz nie przesadnie zalegająca na podniebieniu. Po złapaniu temperatury daje o sobie znać niewielka słodycz. Piwo ciekawe w odbiorze ze względu na ten kwasek i choć jak mi się zdaje pilsem, a już w szczególności czeskim, nie jest.
Niemniej jednak jest dobre i subiektywne 7 punktów się należy.
Opinia: Sten
22/08/2017