Kormoran - Plon Czerwony

Browar Kormoran, Olsztyn.

Piwo w stylu IPA, górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, chmiel Marynka, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 16,0% wag.

Barwa brązowa wpadająca w rubin.

Piana jasnobeżowa, obfita i gęsta. Opada stosunkowo szybko do nierównej cieniutkiej kołderki zwieńczonej maleńkim grzybkiem. Obficie oblepia szkło.

Nasycenie nieco większe niż niskie, ale do średniego trochę mu brakuje.

Zapach umiarkowany. Nieco słodu z subtelną palonką. W tle odrobina chmielu.

W smaku dominuje goryczka, choć intensywna nie jest. Słód też nie najsilniejszy, z lekkim chlebowym posmaczkiem. Pojawia się też małe co nieco suszonych owoców. Na podniebieniu utrzymuje się nieco trawiasty posmaczek. Piwo w sumie niezłe, ale na mój gust z IPA to poza nazwą nie ma nic wspólnego.

Wahałem się jaką dać notę i chyba uczciwie będzie 6 punktów z plusem.

Opinia: Sten
26/04/2014

encyklopedia/piwa/kormoran_plon_czerwony.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)