Kormoran - 1 na 100 Pigwowiec i Miód

Browar Kormoran, Olsztyn.

Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słody żytnie jasne i ciemne, słód pszeniczny, naturalny miód (3%), naturalny sok z pigwowca (2,4%), chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 1% obj., ekstraktu: 8,5% wag. Warka do: 14.01.2019.

Barwa złocisto - pomarańczowa, zamglona.

Piana jasnokremowa, dość obfita i w miarę gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do cienkiej kołderki przykrytej niewielkim grzybkiem. Firankowo osiadła na szkle.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach owoców cytrusowych, odrobina żywicy, subtelny miód i małe co nieco pigwowca.

Smak kwaskowy. Tu pigwowca jest już całkiem sporo. Niewielka słodycz miodu oraz słód z biszkoptem. Delikatna gładkość żyta i goryczka na średnim poziomie z ziołowo - pestkowym posmaczkiem. Po złapaniu temperatury pojawiają się delikatne kwiaty. Wspaniałe piwo warte spróbowania.

8 punktów.

Opinia: Sten
02/12/2018

encyklopedia/piwa/kormoran_1_na_100_pigwowiec_i_miod.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)