Browar Kormoran, Olsztyn.
Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, słody żytnie jasne i ciemne, słód pszeniczny, naturalny miód (3%), naturalny sok z pigwowca (2,4%), chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 1% obj., ekstraktu: 8,5% wag. Warka do: 14.01.2019.
Barwa złocisto - pomarańczowa, zamglona.
Piana jasnokremowa, dość obfita i w miarę gęsta o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do cienkiej kołderki przykrytej niewielkim grzybkiem. Firankowo osiadła na szkle.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach owoców cytrusowych, odrobina żywicy, subtelny miód i małe co nieco pigwowca.
Smak kwaskowy. Tu pigwowca jest już całkiem sporo. Niewielka słodycz miodu oraz słód z biszkoptem. Delikatna gładkość żyta i goryczka na średnim poziomie z ziołowo - pestkowym posmaczkiem. Po złapaniu temperatury pojawiają się delikatne kwiaty. Wspaniałe piwo warte spróbowania.
8 punktów.
Opinia: Sten
02/12/2018