Koreb - Łaskie Żywe

Browar Koreb w Łasku.

Piwo tradycyjne. Niefiltrowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: 6,5%.

Tekst z kontretykiety: „To szlachetne Piwo Żywe z Browaru Koreb, warzyliśmy specjalnie dla ciebie, starą, długotrwałą metodą Korabitów. Zawiera żywe kultury drożdży bogate w wit. B, żywice chmielowe, garbniki, minerały. Piwa Łaskie warzono od zawsze, a w XV i XVI w. pijano je na dworach królewskich i rycerskich. W 2008 r. piwo zdobyło pierwszą nagrodę w Ogólnopolskim Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Piwo jest wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Najlepsze przed Tobą. Na zdrowie!”

Piwo naturalnie mętne. Piana gęsta, choć niknie, ale nie do końca. Cieniutka warstwa utrzymuje się do ostatniego łyka. Przyjemny aromat. Piwo dość mocno nasycone.

W smaku wyczuwalne nutki owocowe, delikatnie słodkawe i kwaskowe. Goryczka wyczuwalna na początku niknie, przechodząc w jakiś nieznany mi do końca aromat.

9 punktów.

Opinia: Sten
06/04/2010

encyklopedia/piwa/koreb_laskie_zywe.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)