Kopyra - Extract Stout

Browar Kopyra.

Skład: Stout + ElDorado.

Zawartość ekstraktu: 12%.

Warzone 20.5.13, rozlew 4.6.13. - informacje zatem znikome. Dodatkowo na kapslu namazano markerem: GK 88 Sz - to pewnie oznaczenia konkursowe, bo spotkałem kilka podobnych na Birofilii (piwo wycyganiłem na żywieckiej Birofilii =)).

Barwa idealnie czarna.

Piana beżowa, ciemna. Obfita i gęsta. Przy lekkim obracaniu szkłem trzyma poziom. Opada powoli, tworząc ładny grzybek, który pozostał do końca.

Nasycenie z tych słabszych.

Zapach chmielowy - wyczuwalne te amerykańskie, dające żywiczne aromaty.

Smak prawie wytrawny. Dominują nuty żywiczne, odrobina paloności i karmelu. Następnie subtelny kwasek i ciekawa żywiczna goryczka. Jak na mój gust piwko nieco za wodniste.

Dlatego też tylko 8,5 punktu.

Opinia: Sten
22/06/2013

encyklopedia/piwa/kopyra_extract_stout.txt · ostatnio zmienione: 2020/11/19 16:13 (edycja zewnętrzna)