Konstancin - Witbier

Browar Czarnków SA. Kod kreskowy: 59072226045951).

Edycja limitowana. Receptura Andrzej Kryczka

Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel Sybilla, drożdże, kolendra.

Alk. 5,3% obj. Ekst. 12% wag. Najlepiej spożyć przed 01-2019.

Kolor: Słomkowy. Silnie mętne, sprawia wrażenie białawego. Piana bardzo silna, biała drobna. Opada powoli do grubej warstwy. Zostawia firankowe ślady na szkle.

Nasycenie silne.

Zapach: Pszeniczny z domieszką ziół.

Smak: Brak goryczki. Delikatny kwasek z pojawiającymi się w tle korzeniami i słodkością. Orzeźwiające i z „prądem” po wypiciu - alkohol w trakcie picia niewyczuwalny. Piwo lekkie, ale nie wodniste. Chyba zgodne ze wzorcem belgijskim, ale nie mogę porównać, bo oryginalnego nie spożywałem. Dla lubiących pszeniczne, może być bardzo dobre, ale ja fanem tego typu nie jestem.

Jednak obiektywnie trzeba przyznać 8 punktów.

Opinia: Naj
25/09/2018



Kod, skład i parametry identyczne. Warka do: 10.2019.

Barwa złocisto - pomarańczowa, mętna.

Piana biała, nieco przybrudzona, umiarkowanie średnia o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do opaski. Na szkle pozostawiła kilka niewielkich plamek.

Nasycenie z tych większych, acz z tendencjami spadkowymi.

Zapach cytryny i kolendry. Niewiele pszenicy i śladowy banan.

W smaku na początku spory cytrusowy kwasek z nutką kolendry. Wyraźne słody i białe pieczywo. Wyczuwa się też drożdże. Goryczka niewielka i krótkotrwała, tłumiona kwaskiem. Moim zdaniem tego kwasku jest zdecydowanie za dużo i jest nazbyt intensywny, co nieco psuje doznania.

6,5 punktu.

Opinia: Sten
15/08/2019

1)
BROWAR CZARNKÓW SPÓŁKA AKCYJNA, 64-800 Kamionka 21.
encyklopedia/piwa/konstancin_witbier.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)