Kingpin - Rocknrolla

Wyprodukowano przez Browar Kingpin Sp. z o.o. w Browarze Zarzecze.

American Pale Ale. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: pale ale, Cara Clair; chmiel: Chinook, Simcoe, Amarillo, Citra, Cascade; skórka gorzkiej pomarańczy curacao, werbena cytrynowa; drożdże Safale US-05.

Zawartość alkoholu: 5,3% obj., ekstraktu: 12,0°.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana kremowa, obfita i bardzo gęsta. Zredukowała się w miarę ospale do półcentymetrowej kołderki. Umiarkowanie oblepiła szkło.

Nasycenie ciut mniejsze, niż średnie.

Zapach intensywny w odbiorze. Dominują cytrusy i żywica, odrobina słodu oraz niestety małe co nieco męskiej toalety. To wielki minus tego piwa.

Smak taki, jaki lubię. Przede wszystkim chmiel. Bardzo dużo chmielu, a co za tym idzie, kosmiczna wręcz goryczka. Mnóstwo cytrusów i jeszcze więcej żywicy, które to wykręcają wręcz paszczę na lewą stronę. Takiej goryczki nie spotkałem jeszcze. Jak dla mnie rewelacja, choć zdaję sobie sprawę, że niewielu miłośnikom i miłośniczką piwa by podpasowało. Byłby maks, ale ten ulotny kibelny aromacik obniżył ogólną ocenę (piwo najlepiej spożywać bez użycia nozdrzy … najlepiej na wydechu).

Zatem tylko 8 punktów.

Opinia: Sten
31/10/2014

encyklopedia/piwa/kingpin_rocknrolla.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)