Kingpin - Muerto

Wyprodukowano przez Browar Kingpin Sp. z o.o. w Browarze Zarzecze.

Pumpkin Ale z rokitnikiem. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słody jęczmienne: pale ale, Cara Ruby, Cara Blond, Aroma, Special B, palony jęczmień; chmiele: Simcoe, Amarillo, Cascade; dynia; rokitnik; syrop candymic dark; drożdże Safbrew T-58.

Zawartość alkoholu: 7,0% obj., ekstraktu: 16,5°.

Barwa brunatna wpadająca w rubin, mętnawa.

Piana jasnobeżowa, dość obfita i stosunkowo gęsta. Opadła do rwącej się kołderki. Przyzwoicie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie spore.

Zapach chmielowy z odrobiną cytrusów. Całkiem sporo palonki. W tle aromacik dyniowy.

Smak ciekawy. Początek słodowy, szybko przechodzi w nuty chmielowe, które toczą ostrą walkę z kwaskową cierpkością rokitnika. Gdzieś tam też próbuje nieśmiało przebić się dynia. Finisz niczego sobie. Cierpkość rokitnika, niezła goryczka amerykańskich chmieli i lekka mdławość dyni, tworzą super mieszankę. Warto spróbować.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
26/11/2014

encyklopedia/piwa/kingpin_muerto.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:57 (edycja zewnętrzna)