Wyprodukowane w Browarze Zarzecze na zlecenie Browar Kingpin, Poznań.
Grisette z rumiankiem. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda; słód jęczmienny pilzneński; płatki pszeniczne; chmiel: Saaz, Lubelski; kwiat rumianku; drożdże Fermentium Mobile FM21.
Zawartość alkoholu 4,5% obj., ekstraktu 10,5% wag. Warka do: 20.03.2018.
Barwa złocista, zamglona.
Piana biała, średnia o drobnych pęcherzykach. Opadła do półcentymetrowej warstewki. Obfitą koronką osiadła na szkle.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach rumianku przez który próbuje przebić się słód z nutką biszkoptową. W tle subtelny chmiel.
W smaku również pierwsze skrzypce gra rumianek, co sprawia, że piwo smakuje niczym schłodzony napar ziołowy. Do tego słód z ciasteczkami, trochę przypraw złagodzonych płatkami, a na finiszu spora dawka ziołowej goryczki. Trochę za dużo tego rumianku. W zasadzie zdominował aromat i smak.
Niech będzie 6 punktów.
Opinia: Sten
20/10/2017