Browar Kaszubska Korona, Szymbark.
Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane dolnej fermentacji.
Skład: woda, słody jęczmienne, specjalne, karmelowe, pszeniczne, torfowe, drożdże piwowarskie, chmiel.
Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 06.09.2018.
Barwa bursztynowa, mętnawa.
Piana kremowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą średnich pęcherzyków. Opadła stosunkowo szybko do porwanego kożuszka. Na szkle pozostawiła kilka plamek różnej wielkości.
Nasycenie średnie.
Zapach lekko wędzony z niewielkim asfaltem, choć i odrobinę ogniskowej kiełbaski też się wyczuwa. Delikatne pieczywo i karmel w śladowych ilościach.
Smak na początku kwaskowo - słodki. Przechodzi w wędzonkę, acz jest jej zdecydowanie mniej, niż w aromacie. Goryczka na średnim poziomie z lekko przypalonym karmelem. Na podniebieniu utrzymuje się mieszanka słodyczy i torfu. Stylu whisky nie doszukałem się w tym piwie. Ogólnie szału nie ma. Wypić i owszem można.
6 punktów.
Opinia: Sten
04/06/2018