Karpat - Blood Orange

Pivovar Karpat, Słowacja.

Na początek cytat z kontry:
„Indian Pale Ale - Czerwone pomarańcze: Niepasteryzowane, górnej fermentacji, orzeźwiający cytrusowy piwa typu Indian Pale Ale w smaku chmielu i zapachu owoców cytrusowych. Drobno kremowa pianka i niechlujny rubinowy kolor o intensywnym zapachu świeżo pokrojonych czerwonych pomarańczy.”

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, skórka pomarańczowa, sok pomarańczowy.

Zawartość alkoholu: 6,6% obj., ekstraktu: 15% wag. Warka do: 06.10.2018.

Barwa miedziana, mętna.

Piana ciemnokremowa, obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do grubego kożucha zwieńczonego grzybkiem. Porwaną koronką osiadła na szkle.

Nasycenie z tych większych.

Zapach cytrusowy z wyraźną pomarańczą, choć nuta grejpfrutowa też jest wyczuwalna. Trochę słodu i ziółek.

Smak wytrawny z wyraźną pestkowo - ziołową goryczką. Cytrusowy kwasek, jakby odrobina nafty i niezła baza słodowa. Na podniebieniu długo utrzymuje się solidna goryczka. Jak dla mnie bardzo dobre piwo. Powiem szczerze, że nad wyraz mi podeszło.

7,5 punktu ze wskazaniem na 8.

Opinia: Sten
05/07/2018

encyklopedia/piwa/karpat_blood_orange.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)