Browar Staromiejski Jan Olbracht, Toruń.
Tradycyjne belgijskie piwo pszeniczne - Witbier. Receptura Krzysztof Juszczak.
Skład: woda; surowce niesłodowane: orkisz, jęczmień, owies; surowce słodowane: słód pszeniczny i pilzneński; przyprawy: kolendra, skórka pomarańczy i cytryny, kminek; chmiele: Motueka, Kohatu, Pacyfica, Waimea, Mandarina Bavaria, Cluster; drożdże Wyeast 3463 Forbidden Fruit.
Zawartość alkoholu: 5%, ekstraktu: 12,5%.
Barwa jasnopomarańczowa, mętna z widocznym osadem drożdżowym.
Piana biała, grubo-pęcherzykowa, skromna. Bardzo szybko zniknęła.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach cytrusowy, nieco nutek żywicznych, wyczuwalne również przyprawy i chlebowe, zbożowe akcenty.
Smak na początku mocno cytrusowy z wyraźnym kwaskiem, przechodzi w chmielową goryczkę złamaną nieco przyprawami. Daje się wyczuć i kolendrę i odrobinę kminku, choć ten pojawia się z pewnym opóźnieniem i na krótko. W sumie nawet ciekawe smakowo piwo, choć ja go osobiście raczej nie powtórzę. Moim zdaniem nieco za dużo w nim wszystkiego.
7 punktów.
Opinia: Sten
19/08/2013