Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.
„Piwo uwarzone w ramach konkursu Kuźnia Piwowarów według receptury piwowara domowego Macieja Próchnickiego”.
Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny; surowce niesłodowane: pszenica, jęczmień, ryż; chmiel Equinox; kolendra; mięta; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 6,0% obj., ekstraktu: 14% wag., IBU-45.
Barwa jasnego bursztynu, mętna.
Piana biała, cienka ale trwała. Kożuszek utrzymał się do końca. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie dość spore.
Zapach owocowy z wyraźnymi cytrusami i tropikami. Jest też nuta kwiatowa i szczypta ziółek.
Smak ciekawy. Początek kwiatowy, przechodzi w owoce cytrusowe i tropiki, a te w słód z muśnięciem pieczywa. Kolendra słabiutka, acz przez chwilę daje znać o sobie. Na finiszu wyrazista goryczka, bardzo długo utrzymująca się w paszczy. Mięty nie odnotowałem. Rewelacyjne piwo, warte polecenia.
9 punktów.
Opinia: Sten
04/10/2015