Jan Olbracht - Córa Koryntu

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

Weizenbock. Piwo ciemne, pszeniczne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże piwowarskie.

Zawartość alkoholu: 7,0% obj., ekstraktu: 16,5% wag.

Barwa brązowa, mętna. Na dnie flaszki pozostała całkiem spora warstwa drożdży.

Piana ciemnokremowa, dość obfita i stosunkowo gęsta. Opadła w miarę powolnie. Najpierw do kożuszka, następnie do opaski. Ze szkłem współpracowała niespecjalnie.

Nasycenie z tych słabszych.

Zapach subtelnie cytrusowy, są też nuty bananowe, nieco słodu oraz karmelowy aromacik.

smak słodki, karmel daje znać o sobie. Subtelne nuty winne z owocowym posmaczkiem. Tu są i cytrusy i banan, Jest też i alkohol, którego moim zdaniem jest ciut za wiele. Goryczka z tych słabszych. Pojawia się też nieco kwasku. Piwo zwyczajnie dobre, choć szału nie ma.Ni to weizen, ni to bock…

7 punktów z minusikiem.

Opinia: Sten
29/08/2014



Nowa etykieta z rysunkiem pana Andrzeja Mleczki.

Piana w kolorze kremowo-beżowym. Niewielka, szybko się porwała. O drobnych oczkach.

Mętne w kolorze toffi. Na dnie butelki była jasna, drożdżowa zawiesina. Niezbyt ładnie się prezentowało w szkle, bo osad w formie substancji zawiesistej i smug na dnie pokala, dawał się zaobserwować jako zupełnie obcy składnik w piwie. Sprawiało to wrażenie delikatnego rozwarstwienia, niejednolitości.

Zapach z butelki był dosyć przyjemny – słód i karmel, ale już po przelaniu do szkła, niezbyt miły. Czuć kwasek; nadpsutą kapustę kiszoną… Poza tym alkoholowe nutki oraz małe co nieco chmielu.

Smak. Bardzo wódczany początek ze sporym kwaskiem. Szybkie rozgrzewanie. Jest chlebowy posmaczek (za niego 1,5 punktu się należy). Alkohol niestety dominuje. Za dużo kwasku (przez 9 dni musiało się mi to piwo skiepścić…). Gdyby się uprzeć, to pewnie można by się było doszukać nuty winogrona czy nawet śliwki.

PS. 1,5 pkt za etykietę. ;-)

5 punktów.

Opinia: moondriver
14/09/2014



Kolejna odsłona piwa.

Ciemne piwo pszeniczne górnej fermentacji.

Składniki: woda, słody jęczmienne - pilzneński, monachijski typ I, abbey carahell, carafa typ III, słód pszeniczny, granulat chmielowy - hallertau tradition, drożdże piwowarskie WB-06.

Alk: 7% obj.| Ekstrakt:16,5% Wag.| 15 IBU

Piana obfita, opadająca powoli do cienkiego kożuszka na powierzchni, kolor ciemno-słomkowy, mętny. Dominuje zapach słodów, który dobrze komponuje się z aromatem goździków.

Wrażenia smakowe: delikatna goryczka, która ustępuje słodowo-chlebowemu posmakowi. W tle nutki pszeniczne poprzeplatane takim smakiem…hmmm chlebowym? ciężko mi to nazwać. Ogólnie bardzo na +. Jest to piwko ciemne o delikatniejszym smaku niż inne. Fajne.

p.s. podaję kod kreskowy 5904730284127

Moja ocena to 9.

Opinia: MartaBaranowska
07/01/2017

encyklopedia/piwa/jan_olbracht_cora_koryntu.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)