Browar Jagiełło.
„Piwo jubileuszowe uwarzone na 25-lecie Browaru Jagiełło.”
Piwo jasne dolnej fermentacji, pasteryzowane.
Składniki: woda, słód jęczmienny pilzneński, chmiel: „cascade.pl z rodzimych upraw od Pawła Piłata z Polish Hops.”
Zawartość alkoholu: 5% obj., Ekstrakt: 12,2% BLG, goryczka IBU 44. Warka do 14.01.2019r.
Barwa złota, przejrzysta.
Piana koloru jasnej kości słoniowej, dość wysoka. Pęcherzyki zmieniają się błyskawicznie w ogromne pęcherze wskutek czego dość szybko opada pozostawiając w postaci nierównomiernych mazów. Po chwili redukuje się do drobnej porwanej kołderki. Poniżej miejsca redukcji szkło ubrudziła firankowo.
Nasycenie średnie wyższe. Czuć wyraźne acz nienachalne szczypanie w język.
Zapach chmielu, słodu i minimalny kwasek. Bardzo przyjemny.
W smaku na pierwszym miejscu ujawnia się bardzo przyjemna goryczka, która długo zalega na podniebieniu. Słód i chmiele bardzo miło się komponują z uzupełniającym całość delikatniutkim kwaskiem. Piwo bardzo udane i orzeźwiające, a w połączeniu z zapachem tworzy kompletny produkt godzien jubileuszu. Niewielki minus za zbyt szybko zanikającą pianę i może ciut silne nasycenie. Co by nie wymyślać dawno nie piłem tak smacznego piwa i w pełni je polecam.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Capricorn
19/05/2018
Skład i parametry bez zmian. Warka do: 18.03.2019.
Barwa złocista, klarowna.
Piana jasnokremowa, obfita i bardzo gęsta o drobniutkich pęcherzykach. Opadła do sporego kożucha zwieńczonego grzybkiem. Obfitą koronką oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie z tych większych.
Zapach głównie chmielowy, nieco cytrusowy. Trochę słodu i subtelne pieczywo.
Smak zdominowany przez chmielową goryczkę, dodam, że nad wyraz przyjemną, jak dla mnie. Słodowa baza ze skórką od chleba i cytrusowy kwasek na średnim poziomie. Finisz to powrót ziołowej goryczki, która pozostaje na podniebieniu długo po spożyciu piwa. Jak dla mnie wspaniały ten pils. Ocenę Capriego podtrzymam.
8 punktów.
Opinia: Sten
31/08/2018