Jagiełło - Nałęczowskie Piwo Ciemne Mocne

Browar Jagiełło Sp.J. Chełm.

Skład: woda, słód jasny pilzneński, monachijski, karmelowy ciemny barwiący, chmiel, kwas askorbinowy - przeciwutleniacz, dosładzane cukrem. Alkohol 7%, ekstrakt 14,2%.

Gęsta piana - niknąca nie wcześniej jak po paru minutach. Barwa ciemno bursztynowa. W smaku wyraźnie czuć cukier i słód. Zapach mało wyczuwalny. Zarówno Żmija, jak i Mańka wyrażały swój (w moim przekonaniu nie do końca uzasadniony) entuzjazm, co nie w pełni pozwoliło mi na spokojne spożywanie. Zważywszy, że flaszka ma pojemność 0,33, to jak na trzy osoby testujące, zdecydowanie za mało.

Nie mniej jednak pod presją pewną daję 9 punktów.

Opinia: Sten
27/12/2009
















To piwo opisałem wcześniej na przełomie 2009 i 2010 r.

No więc tak: skład obecnie wielce lakoniczny - zawiera słód jęczmienny. Zawartość alkoholu też mniejsza,bo 6,0%.

Etykieta też nieco inna.

Barwa mocno rubinowa, co widać tylko pod światło. Piana beżowa, kurczy się do cienkiej porwanej warstwy już po minucie od nalania. Z zapachem bez zmian, od biedy nieco słodu palonego i karmelu. Co do smaku - też bez zmian, plus słód palony i przyjemne nutki owocowe. Jak na mój gust za słodkie.

Jeden punkt bym odjął, czyli 8 zostaje.

Opinia: Sten
06/07/2011

encyklopedia/piwa/jagiello_naleczowskie_piwo_ciemne_mocne.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)