Hotel Silvia - Majer Pszeniczne

Wyprodukowano przez: Hotel Silvia Maria i Ernest Majnusz, Gliwice.

Piwo niefiltrowane,
niepasteryzowane.

„Klasyczny wytrawny Hefeweizen wielokrotnie nagradzany na konkursach piwnych. Barwa bladozłota zmętniona drożdżami.Bukiet zapachowy z zawartością dojrzałych bananów i goździków oraz nieco słabiej wyczuwalną wanilią.Rozkoszny, subtelny, lekko kwaskowy smak.”

Skład: woda, słody pszeniczne, słody jęczmienne, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,5%, ekstraktu: 12,0%.

Barwa złocisto-pomarańczowa, mętna.

Piana leciutko kremowa, średnio - obfita. Zredukowała się do minimalnej kołderki. Szkła nie oblepia.

Nasycenie duże.

Zapach klasyczny. Dominuje banan i goździki. W tle cytrusy.

Smak również klasyczny. Początek cytrusowy z przyjemnym, delikatnym kwaskiem. Po chwili pojawia się bardzo przyjemny banan połączony z goździkiem. Goryczka subtelna wielce z pestkową nutą. Finisz cytrusowy, przełamany odrobiną słodyczy. Jeden z lepszych pszeniczniaków, jakie miałem okazję wypić. Łagodny i przyjemnie orzeźwiający.

W pełni zasłużone 10 punktów.

Opinia: Sten
24/02/2014

encyklopedia/piwa/hotel_silvia_majer_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/01 17:25 (edycja zewnętrzna)