Wyprodukowano przez: Hotel Silvia Maria i Ernest Majnusz, Gliwice.
Piwo niefiltrowane,
niepasteryzowane.
„Klasyczny wytrawny Hefeweizen wielokrotnie nagradzany na konkursach piwnych. Barwa bladozłota zmętniona drożdżami.Bukiet zapachowy z zawartością dojrzałych bananów i goździków oraz nieco słabiej wyczuwalną wanilią.Rozkoszny, subtelny, lekko kwaskowy smak.”
Skład: woda, słody pszeniczne, słody jęczmienne, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,5%, ekstraktu: 12,0%.
Barwa złocisto-pomarańczowa, mętna.
Piana leciutko kremowa, średnio - obfita. Zredukowała się do minimalnej kołderki. Szkła nie oblepia.
Nasycenie duże.
Zapach klasyczny. Dominuje banan i goździki. W tle cytrusy.
Smak również klasyczny. Początek cytrusowy z przyjemnym, delikatnym kwaskiem. Po chwili pojawia się bardzo przyjemny banan połączony z goździkiem. Goryczka subtelna wielce z pestkową nutą. Finisz cytrusowy, przełamany odrobiną słodyczy. Jeden z lepszych pszeniczniaków, jakie miałem okazję wypić. Łagodny i przyjemnie orzeźwiający.
W pełni zasłużone 10 punktów.
Opinia: Sten
24/02/2014