Wyprodukowano przez: Hotel Silvia, Maria i Ernest Majnusz, Gliwice.
Piwo Octoberfestu, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,3%, ekstraktu: 13,5° Blg.
Barwa miedziana, mętna.
Piana kremowa, dość obfita o różnej strukturze bąbli. Zredukowała się najpierw do kożuszka, w chwilę później do opaski, pod koniec zniknęła. Minimalnie oblepiła szkło.
Nasycenie spore i szczypiące w język.
Zapach umiarkowanie słodowy z wyczuwalnym karmelem, herbatnikami i masełkiem, które im piwo cieplejsze, staje się bardziej intensywne.
Smak nawet ciekawy. Początek słodowy z odrobiną pieczywa, przechodzi w delikatne nuty owoców i wina. Goryczka zmieszana z kwaskiem, ale wyraźna i długotrwała, choć kubki smakowe odbierają finalnie kwasek. Piwo zwyczajnie dobre, choć bez szału i uniesień.
7 punktów będzie w sam raz.
Opinia: Sten
23/09/2014