Wyprodukowano przez: Hotel Silvia, Maria i Ernest Majnusz, Gliwice.
Piwo niefiltrowane,
niepasteryzowane.
„Lekki, jasny Kellerbier o złotej nieznacznie mętnej barwie. Delikatny aromat, po trosze słodkawy, po trosze kwaskowy, zaś po ogrzaniu z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi. Mieszanka idealnie dobranych 4 różnych słodów jęczmiennych.”
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,3%, ekstraktu: 11,8%.
Barwa złocista z pomarańczowym odcieniem, mętnawa.
Piana bladokremowa, średnio-obfita i dość gęsta. Niestety opada nad wyraz szybko do porwanej warstewki. Obficie oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach słabiutki. Wyczuwa się nieco słodu z jakimś nie do końca przyjemnym aromacikiem.
Smak lekko słodowy z wyraźnym kwaskiem z odrobiną kwiatów i owoców. Goryczka całkiem solidna, choć taka bardziej ziołowa, niż chmielowa. Owych czterech gatunków słodów czemuś nie wyłapuję. Całkiem poprawny lager, którego od czasu do czasu można spróbować.
Mocne 7 punktów. Byłoby więcej, ale ten aromacik…
Opinia: Sten
23/02/2014