Hotel Płock - Krakowskie Ciemne Mocne

Browar w Hotelu Płock.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu:
6% +/- 0.5%, ekstraktu: 16%.

Barwa herbaciano bursztynowa, leciutko mętnawa z widocznymi drożdżowymi kłaczkami.

Piana kremowa, mizerna. W chwilę po nalaniu zaczęła się rwać. W połowie kufla pozostała już tylko cienka opaska wokół ścinaki kufla i małe co nieco na niej. Po kolejnej chwili powierzchnia piwa stała się dziewicza bez mała.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z odrobiną nut owocowo kwiatowych, odrobiną toffi i dziwnym maślanym aromacikiem.

Smak na początku chiński, czyli słodko kwaśny, bo po chwili przejść w przyjemne dla podniebienia klimaty owocowo kwiatowe, które z kolei dość szybko zmieniają się w delikatną, acz długotrwała goryczkę.

Wszystko niby ok, ale mam pewne wątpliwości, czy słusznie nazwano to piwo ciemnym. Moim zdaniem jest bardziej koźlakowate. Nie mniej jednak spróbować można.

7 punktów.

Opinia: Sten
17/12/2012

encyklopedia/piwa/hotel_plock_krakowskie_ciemne_mocne.txt · ostatnio zmienione: 2020/11/09 11:03 (edycja zewnętrzna)