Uwarzono dla Hoplala, Bielsk Podlaski.
Srawbery Pepper Witbier. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: słody: pszeniczny, pilzneński, karmelowy jasny; chmiel Saaz; dodatki: truskawka, kolendra, pieprz Gainea.
Zawartość alkoholu: 3,9% obj., ekstraktu: 10% wag. Warka do 26.06.2019.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana biała, cienka o drobniutkich pęcherzykach. Zredukowała się do porwanej warstewki. Niewielką, spływającą koronką oblepiła ściankę szklanki.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach truskawkowy z odrobiną pieprzu i w sumie nic więcej.
Smak wodnisty z rozwodnionym truskawkowym sokiem. Lekko gryzący w podniebienie pieprz i śladowy kwasek Po złapaniu temperatury piwo robi się mdławe. Goryczki praktycznie brak. Kolendry zarówno w aromacie, jak i w smaku nie odnotowałem. W moim przekonaniu z „witkiem” to piwo ma niewiele wspólnego.
5 punktów.
Opinia: Sten
18/02/2019
Odczucia podobne z tyn, że ja nie stwierdziłem obecności kolendry ani pieprzu.
Ot, woda, kwasek i posmak wodnistego kwaśnego kompotu z truskawek, więc tak go potraktowałem.
Jako kompot do obiadu da się wypić, więc i taka będzie ocena.
6 punktów.
Opinia: Capricorn
24/02/2019