Uwarzono dla Browar Hopkins w Stary Browar Kościerzyna.
Wheat IPA. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód Pale Ale, pszeniczny, płatki owsiane, pszenica prażona jasna. słód karmelowy pszeniczny, chmiel: Mosaic, Citra, Columbus, Simcoe, drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 6,4% obj., ekstraktu: 15,5% wag., IBU-65.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana jasnokremowa, obfita i nad wyraz gęsta o konsystencji ubitego białka. Trwała. Do końca pozostała kilkucentymetrowa czapa. Ażurowo oblepiła szkło.
Nasycenie spore, acz nie przesadnie. Przy otwieraniu butelki z szyjki wydobył się ładny „dymek”.
Zapach cytrusowy z dominacją pomarańczy i limonki, leciutka nutka żywiczna i pszeniczny słód.
Smak przez pierwszą, krótką chwilę słodki, przechodzi w cytrusowy kwasek, wyraźny i długotrwały. Sporo pomarańczy, nieco mniej grejpfruta. Goryczka niczego sobie. W sumie pestkowa, ale i ziółek też można się w niej doszukać. Z godzinę po konsumpcji jeszcze się ją czuło w ustach. Rewelacyjne to piwo, wspaniale zbalansowane i niesamowicie pijalne. Mam nadzieję, że porze letniej będzie nadal dostępne.
W moim subiektywnym wielce odczuciu na 10 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
06/01/2016