Hopkins - Fixxxer

Uwarzono dla Browar Hopkins w Stary Browar Kościerzyna.

Weizenbock IPA. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słód pszeniczny, monachijski II, karmelowy 150, melanoidynowy; chmiel: Magnat, Iunga, Sybilla; drożdże WB-06.

Zawartość alkoholu: 6,9% obj., ekstraktu: 16,5% wag.

Barwa brązowa, nad wyraz mętna i przez to burzy wrażenia estetyczne.

Piana ciemnokremowa, bardzo obfita i gęsta. Dość szybko zredukowała się do cienkiej, porwanej warstewki. Minimalnie oblepiła szkło.

Nasycenie kosmiczne. Po odkapslowaniu trudno było zapanować nad piwem. Część pozostała na stole, czego szczęśliwie nie odnotowało czujne oko mojej współmałżowiny.

Zapach bananowo - goździkowy, bardzo intensywny. Zbija przypuszczalne wszelkie inne doznania aromatyczne, choć drożdże i owszem są też wyczuwalne.

W smaku potężne uderzenie goryczki z mocnymi przyprawami i fenolem. Zdecydowanie za dużo goździka i nieco mniej banana. Daje też o sobie znać karmel. Słód wyraźny z wyczuwalnym przypalonym tostem i nadmiarem drożdży. Moim zdaniem piwo zdecydowanie przekombinowane, a przez to mało przyjemne w odbiorze. Bardziej pszeniczny koziołek, bo nut IPA to w nim nie ma. Jakoś zmęczyłem, choć było to pewne wyzwanie.

4 punkty.

Opinia: Sten
07/02/2016

encyklopedia/piwa/hopkins_fixxxer.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)