Schlenkerla „Heller-Brau” Trum KG, Bamberg, Niemcy;
Skład: woda „browarniana”, słód jęczmienny, chmiel; alk. 6,5% obj.; nasycenie niskie;
Z tego co przeczytałem wynika, że Urbock powstaje w tzw. silnym piwnym sezonie (od października do grudnia), ale warzenie zaczyna się już latem. Następnie piwko dojrzewa w baaaardzo starych kamiennych, bamberskich piwnicach. Ponoć miesiącami. Zaś dymny aromat uzyskuje się dzięki wędzeniu drewnem bukowym.
Piwo barwy ciemno-herbacianej, wpadającej w rubin o niezbyt imponującej, beżowej pianie. W zapachu oczywiście króluje ”jej wędzoność”. Ale wystarczy nieco wstrząsnąć szklanicą, by zaraz pojawiły się nuty karmelowo-czekoladowe zmieszane z owocami. Jak dla mnie – bomba. Smak jest również ciekawy. Początkowa, intensywna słodowość zostaje przełamana charakterną goryczką. A wszystko to „zanurzone” w dymie. Wydaje mi się, że wyczuwalna jest również taka rozgrzewająca nuta alkoholowa, ale absolutnie nie psuje smaku.
Kolejna solidna robota ze Schlenkerli i prawie maks – 9,5 punktu.
Opinia: Wojciechus
15/12/2011
Kod kreskowy: 40374580001281).
Piwo ciemne, filtrowane. Zawiera alergeny: słód jęczmienny.
Alkohol - 6,5 % obj. Warka do: 08.2024 r.
Piwo raczej klarowne, choć trudno to ocenić.
Barwa ciemno herbaciana (jak coca - cola); pod światło rubinowa.
Piana średnio obfita, beżowa, drobna, przeciętnie trwała. Opada powoli do półcentymetrowej warstewki, następnie obwódki; nieco oblepia szkło.
Nasycenie niskie.
Zapach przeciętnie intensywny. Dominuje wędzonka. Oprócz niej czuć karmel, czekoladę i nutę owocową.
W smaku piwo treściwe. Mamy tu posmak palonego słodu, karmelu i czekolady. Wszystko doskonale zbalansowane. Do tego nutę chlebową i owocową. Goryczka wyraźna, bardzo przyjemna, taka dymowa. Do tego piwo trochę rozgrzewa trzewia, choć alkohol jako taki jest w smaku i zapachu niewyczuwalny. Jak dla mnie piwo doskonałe!
Pełna 10!
Opinia: j24
21/01/2024