Wyprodukowano dla Browar Harpagan, Poznań przez Szczyrzycki Browar Cystersów „Gryf”.
Coffee & Chocolate Extra Stout. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, płatki owsiane, słód pszeniczny, jęczmień palony, kawa Columbia Excelso, kakaowiec, granulaty chmielowe, karob.
Zawartość alkoholu: 6,1% obj., ekstraktu: 16% wag. Warka do: 31.12.2018.
Barwa czarna, nieprzejrzysta.
Piana brązowa, średnia i w miarę gęsta o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła dość szybko do porwanej warstewki, następnie do pierścienia. Obfitą koronką osiadła na szkle.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach palonego słodu i świeżo zmielonej kawy. Trochę czekolady i kakao.
Smak mocnej kawy ze sporą dawką palonki. Wyraźna deserowa czekolada i subtelna wielce, krótkotrwała słodycz. Delikatny kawowy kwasek. Goryczka w zasadzie nieco większa od średniej, ale nie przesadnie. Piwo dla miłośników kawy, która tu dominuje. W sumie bardzo dobre.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
29/04/2018