Hajer - Rajza do Kalifornii

Wyprodukowano na zlecenie De De Dominik Dorynek (Browar Hajer) w Browarze Reden, Świętochłowice.

American Pale Ale. Piwo górnej fermentacji niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład i parametry poniżej.

Jako, że kontra jest ciekawie wielce popełniona, pozwolę ją sobie zacytować w całości:
„Piwo górnej fermentacji niefiltrowane i niepasteryzowane / Może być Kalne
Uwarzone w /Kaj rychtowane/ Receptura z Bierunia, warzone w Świętochłowicach w Śląskim Browarze Regionalnym.
Najlepiej spożyć przed /Wejrzyj se na data 18.08.2015
Spożywaj alkohol odpowiedzialnie /Dej pozur co by sie niy łożar
Przechowywać w chłodnym miejscu, temperatura serwowania 8-12 C, pić schłodzone / trzimej w piwnicy, pij chłodne
Składniki / co wrazili
woda; zawiera słód pszeniczny, jęczmienny i karmelowy; chmiele: Amarillo, Citra, Chinook, Magnum, Simcoe; drożdże Safale US-05
Ekstrakt początkowy 12, alk. 5% obj. IBU 52
Rajza – po Śląsku podróż, wycieczka, włóczęga.
Dajcie sie zabrać w rajza po gorzkich smakach pale ale! Chcielibymy wom forsztelować amerykańsko łodmiana tego piwa, w kieryj poczujecie cytrusowe, sosnowe i kwiatowe aromaty. Dejcie pozur, może przyfandzolić chmielami!
Browar Hajer
Objętość / Wiela w środku 500 ml.”

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana biała, średnio - obfita i gęsta. Opadła dość szybko do półcentymetrowej kołderki, która utrzymała się do końca. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk. Nasycenie średnie.

Zapach cytrusowy z przewagą cytryny, odrobiną żywicy, słodu i chmielu.

Smak wytrawny. Dominuje goryczka charakterystyczna dla amerykańskich odmian chmielu. Sporo cytrusowego kwasku z wyczuwalną żywiczką. Słód w tle wraz minimalnym karmelem oraz śladowym pieczywem. Na finiszu powrót całkiem sporej goryczki złamanej kwaskiem, długo utrzymującej się na podniebieniu. Warto spróbować.

8 punktów.

Opinia: Sten
27/05/2015

encyklopedia/piwa/hajer_rajza_do_kalifornii.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)