Hajer - Frela

Wyprodukowano w Polsce dla Browar Hajer S.C. Kod kreskowy: 59056693153571).

Weizen z nektarynką. Piwo górnej fermentacji. Niefiltrowane i pasteryzowane.

Składniki: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, pulpa z nektarynek, chmiel, drożdże, naturalny aromat brzoskwiń.

Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstrakt początkowy: 12% wag., goryczka: 20. Warka do 22.11.2020r.

Barwa jasnozłota, silnie zmętniona. Na dnie butelki zebrało się całkiem sporo osadu.

Piana biała, wpadająca w kremową; wysoka, gęsta i trwała. Z wolna zredukowała się do centymetrowej pierzynki. Na szkle zostawiła wyraźne kręgi.

Zapach przyjemnie owocowy. Czuć nektarynę, brzoskwinię, a także całkiem sporo kwaskowo-owocowej słodyczy.

Nasycenie średnie z tych dolnych rejestrów.

Smak prym wiodą smaki owocowe. Jest kwasek, nektarynka i brzoskwinia. Zaskakująca jest goryczka. Niby niewysoka, ale wyraźnie zaznaczona i trwała, choć przy okazji jakby drożdżowa. Słodyczy, ku uciesze, jak na lekarstwo, za to niestety pojawia się i pewna wodnistość, która powoduje, że piwo jest jakby niekompletnie ułożone i czegoś mi w nim brakuje.
Podsumowując piwko całkiem ciekawe i na upały jak najbardziej się nadaje, niemniej degustując je dzisiaj stwierdzam, że browarnik ma jeszcze nieco roboty przed sobą.

Słabe 7 punktów.

No i na koniec jak zwykle piosenka:

Opinia: Capricorn
20/03/2020

1)
BROWAR HAJER s.c., ul. Łysinowa 88, 43-150 Bieruń.
encyklopedia/piwa/hajer_frela.txt · ostatnio zmienione: 2020/03/20 17:55 (edycja zewnętrzna)