Hacker_Pschorr - Münchner Hell

Hacker-Pschorr, Monachium, Niemcy

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: 5,0%, ekstraktu: 11,5%.

Barwa ciemno słomkowa.

Piana biała, jakby leciutko przybrudzona, dość spora po nalaniu, opada powoli do cieniutkiej warstewki. Spora część piany pozostaje na szkle.

Nasycenie więcej niż średnie.

Zapach chmielowy z wyraźnym, acz subtelnym słodem.

W smaku delikatne. Jest troszkę słodu i chmielu, są też nutki owocowo ziołowe, szczególnie znać o sobie dają po lekkim ogrzaniu się piwa. Jest też odrobina kwasku. Goryczka z chlebowym posmaczkiem miesza się ze wspomnianym wcześniej kwaskiem.

W sumie klasyka gatunku, warta spróbowania. Polecam.

9 punktów.

Opinia: Sten
02/09/2012

encyklopedia/piwa/hacker_pschorr_muenchner_hell.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/29 19:49 (edycja zewnętrzna)