Browar Pilsweizer S.A. Grybów.
Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, chmielone na zimno.
Skład: woda z własnych studni głębinowych; słody: Pale Ale, karmelowy, melanoidynowy; chmiele angielskie: Admiral, East King, Goldings, Fuggler; drożdże Safale S-04.
Zawartość alkoholu: 6,5% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 07.05.2017.
Barwa bursztynowo - herbaciana, zamglona.
Piana ciemnokremowa, cienka o średnich pęcherzykach. Opadła do cieniutkiego, ale trwałego kożuszka. Obfitą koronką oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy z wyraźnym karmelem, odrobiną owoców i śladowym metalem.
Smak wytrawny. Sporo kwasku, trochę słodu i karmelu oraz intensywna i zalegająca, tępawa goryczka. Pod koniec dają o sobie znać owoce. W sumie nie jest źle, ale dobrze też nie do końca.
Niemniej jednak 6 punktów się należy.
Opinia: Sten
14/04/2017