Faktoria - Doktor Faust

Browar Faktoria. Uwarzone i rozlane w P.P.H.U. Jamard Kłodawa (Browar Zodiak).

Foreign Extra Stout with touch of smoke.

Skład: słody: pilzneński, pilzneński wędzony (20% zasypu), palone, karmelowe, jęczmień palony. Chmiele: Marynka, Lubelski. Drożdże US-04.

Zawartość alkoholu: 6,6% obj., ekstraktu: 16,4% wag., IBU-45.

Barwa czarna.

Piana beżowa, obfita i w miarę gęsta. Zredukowała się do pierścienia z maleńką wysepką na środku. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie spore ale nie przesadnie.

Zapach lekko palony, subtelnie wędzony i intensywnie kapuściany, niestety. Smak na początku kwaskowy z winną nutką przechodzi w nieco mdławą słodycz, a następnie w kiszoną kapustę. W tle nieco palonki. Wędzonki nie odnotowałem. Goryczka symboliczna i krótkotrwała. Na podniebieniu pozostaje mało przyjemny kwasek. Odnoszę wrażenie, że coś z tym piwem nie wyszło producentom. Raczej nie podejmę się ponownego testu kolejnej, ewentualnej warki. Na mój rozum ze stoutem to raczej nie ma wiele wspólnego.

3 punkty to wszytko.

Opinia: Sten
16/03/2015

encyklopedia/piwa/faktoria_doktor_faust.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:55 (edycja zewnętrzna)